Wat voor soorten animatie zijn er?

2D, 3D, CGI, Live action, Stop-motion, Pixilation, Cut-out, Motion Capture, Mixed Media, Rotoscopie, Poppenanimatie, Cell-animatie.

2D

2D (tweedimensionaal) is de verzamelterm voor alle animatie-technieken op het platte vlak. Het gaat hier om zowel met de hand vervaardigde (traditionele) werken als om werken die met behulp van de computer (digitaal) zijn gemaakt.

3D

3D (driedimensionaal) staat voor animatie met ruimtelijke objecten en/of karakters. Doordat de film in een ruimtelijke set is opgenomen spelen filmische aspecten als licht, scherpte, diepte en montage een vergelijkbare rol als in de live action-film.

CGI

CGI staat voor Computer-Generated Imagery. De beelden worden met de computer gecreëerd door het gebruik van geavanceerde software. CGI wordt veel gebruikt om een foto realistische kwaliteit te behalen. Vandaag de dag wordt CGI steeds vaker gemengd met live action.

Live action

Live action is het tegenovergestelde van animatie. Bij animatie komt de film meestal beeld voor beeld tot stand en wordt de film op normale snelheid afgespeeld. Bij live action worden de beelden uit de film met dezelfde snelheid opgenomen als de afspeelsnelheid.

Stop-motion

Bij stop-motion worden voorwerpen beeld voor beeld verschoven voor een camera. De beeld-voor-beeld methode geeft mogelijkheden tot een vreemd bewegingspatroon. Het resultaat kan bijvoorbeeld een uit zichzelf bewegend theekopje zijn.

Pixilation

Pixilation is hetzelfde als stop-motion maar dan met echte mensen. Met pixelation kunnen allerlei trucjes worden uitgevoerd, zoals mensen in de lucht laten zweven: iemand springt omhoog en de camera schiet telkens op het hoogste punt een beeldje.

Cut-out

Bij een cut-out-animatie worden uitgeknipte foto's of tekeningen onder de camera geanimeerd. Deze animatievorm geeft vaak een wat bruusker resultaat doordat het niet zo controleerbaar is als tekenfilm. Cut-out wordt ook wel collage-animatie genoemd.

ani•ma•tie de; v -s
Het tot leven brengen van getekende figuren in een film.

Motion Capture

Bij motion capture worden via sensoren op de kleding de bewegingen van echte mensen overgebracht in driedimensionale computer geanimeerde karakters. Hierdoor kunnen de karakters heel realistisch bewegen. Het is een soort driedimensionale rotoscopie.

Mixed Media

Voor een mixed-media-animatie worden traditionele vormen van animatie en digitale technieken door elkaar heen gebruikt. Er wordt zo veel gebruik gemaakt van computer-programma's, dat het moeilijk is, om exact aan te geven, hoe de animatie precies is gemaakt.

Rotoscopie

Rotoscopie is een systeem dat bedacht en ontwikkeld is om live action-beelden, beeld voor beeld te kunnen overtrekken. Deze werkwijze wordt soms gebruikt als voorstudie. Soms resulteert de werkwijze in een film waarmee een meer natuurlijk of realistisch effect kan worden bereikt.

Poppenanimatie

Voor het maken van een poppenanimatie worden poppen of zelfgemaakte beesten beeld voor beeld voor de camera geanimereerd. In de poppen zit ijzerdraad, waardoor ze gemakkelijk in een bepaalde stand gezet kunnen worden.

Cell-animatie

Een cell is een transparant acetaatvel waarop een animatie getekend wordt. Door de transparantie kan in meerdere lagen over elkaar gewerkt worden. De achtergronden blijven zichtbaar en hoeven niet steeds opnieuw getekend te worden.

Heb je al een idee van wat je ongeveer wilt hebben, maar niet genoeg kennis om zelf een animatie te maken? Intensive Design helpt je hier graag mee. Neem geheel vrijblijvend contact op of kijk op intensivedesign.com voor meer informatie.